Regent Porto Montenegro i prvi put s bebom u hotelu

Siječanj, 2023.

Ne zalažem se za stav da dolazak bebe znači zatvaranje u četiri zida i okončanje putovanja. Uz pretpostavku da je zdravlje okej, zapravo sve ovisi o afinitetima roditelja. Dakako, nezaobilazno je prilagoditi očekivanja s poštivanjem novih okolnosti. U suprotnom, može doći do ozbiljnih frustracija.

Povodom mog rođendana, a nakon prvotnog šoka i perioda prilagodbe na nove životne uloge, odlučili smo otići na more. Jer, kao što znamo, sve za sriću šta triba je… A i red je bio da dijete morske dice što prije osjeti magiju spavanja na slanom zraku.

Tako smo krajem siječnja proveli tri dana u Porto Montenegru.

PORTO MONTENEGRO

Porto Montenegro je luksuzna marina i nautičko naselje izgrađeno prije skoro 10 godina na tivatskoj strani Bokokotorskog zaljeva. Pozicioniran negdje na pola puta od Venecije do Krfa savršeno je stajalište za megajahte na krstarenju Jadranom. Vile i apartmani u vlasništvu su bogatih stranaca, najčešće Rusa i Arapa, ali i mogula sa Zapada. Upravo je jedan od potonjih bio idejni začetnik i investitor za gradnju Porto Monetenegra – mađarsko-kanadski Židov Peter Munk, vlasnik najvećeg rudnika zlata na svijetu.

Bijelo popločan lungomare krcat je finim štekatima, a unutrašnje kalete izgledaju tipično mediteranski kameno. Doduše, nemaju pijacu sa u crno odjevenim babama i veselim didama iz kojih isparava životna mudrost, već dućančiće s organski uzgojenim proizvodima i butike vječnih dizajnerskih brendova, od Diora do Rolexa. Gastronomska ponuda raznoliki je spoj tradicije s modernim, bazirana na jadranskim specijalitetima od morskih plodova i dobrim tjesteninama. Vinska scena uključuje renomirane svjetske etikete, ali i vrhunska vina domaćih boutique vinarija. Desertna scena ljubi kafeterije, kroasane i gelato. A, sutoni se prosipaju u svim bojama iznad brdovite Luštice.

Jasno vam je – ambijent prožima romantični duh Bel paese, samo s ljepšom prirodnom obalom.

Porto Montenegro zato je uvijek dobra ideja za izlet; da se nahrane oči, popije kvalitetna kava i uživa u dobrom ručku. Ili da ulijete gorivo bez taksi i akciza pa uštedite koju tisuću. Ako slučajno imate jahtu.

Mi nemamo jahtu tako da smo došli kopnom i proveli ta tri dana u hotelu Regent Porto Montenegro, krunskom dragulju ovog glamuroznog sela.

REGENT

Za Regent sve su riječi suvišne kako suvišne mogu biti samo kada se priča o ekskluzivnim hotelima s pet zvjezdica. Ništa posebno zanimljivo ne događa se unutra, oni su stvoreni za spokojan odmor i neopterećeni užitak, za provesti vrijeme besprijekorno i čisto, lišeno svih pikantnih, nesavršenih i nenajavljenih likova koji pletu radnju. Tamo ništa nije usputno, niti prepušteno slučaju.

Postoje tri hotelska krila: Venezia (2014.), Aqua (2017.) i Baia (2019.) Sve tri zgrade dizajnirane su u stilu venecijanskih palača začinjeno vibrom talijanske rivijere. Meni osobno najljepša je prva – Venezia, koja je i landmark hotela na čijim vratima vas čekaju bellboy i konsijerž. S druge strane, preostale dvije novije pružaju možda malo bolji pogled na marinu, preko vanjskog infinity bazena i pool club-a koji se nalaze između njih. Pogledi s drugih strana iz cijelog hotela pucaju na snježne vrhove Orjena, Lovćena i Vrmca.

Dizajn interijera potpisuje Parižanin Tino Zervudachi čiji klijent je ranije bio i Mick Jagger. Nadahnut je brodskim prostorijama, što je posebno vidljivo u krilu Venezia gdje dominiraju boje nekog raskošnog jedrenjaka, od dubokih dominantnih i tamnih drvenih tonova do modrih, crvenih i bijeličastih detalja.

U restoranu Murano gdje se poslužuje doručak prevladava modro-siva boja što je na mene djelovalo kao izlazak iz sigurne brodske utrobe na palubu okruženu jutarnjom bonacom. Restoran je oda venecijanskom Muranu i tamošnjoj tradiciji stakla. Na zidu tako vise glass art instalacije i mozaici moldavske umjetnice Svetlane Ostapovici, a sa stropa se spuštaju otmjeni lusteri. U nekom drugom ambijentu vjerojatno bih ih smatrala kičastima, ali tamo su uklopljeni upravo fantastično. U tome se vidi genijalnost dizajnera koji ih je tu smjestio. Doručak podrazumijeva bogati švedski stol i meni à la carte, s kojeg izdvajam jaja benedikt s tartufima. Iskreno, i tartufi za doručak bi mi u drugom ambijentu bili pretenciozni.

Naravno, hotel u cijeni smještaja nudi i holističko spa iskustvo sa unutarnjim bazenom, saunama i kupeljima, te beauty i wellness tretmanima i masažama. Nadalje, uz doplate postoji mogućnost raznih aktivnosti po mjeri, kao što su privatne ture helikopterom ili jedrilicom. Za plaćene ili samostalne izlete moguće je uzeti i picnic bag za dvije osobe po cijeni od 45 eura iz (također luksuzne) kuhinjice Gourmet Corner.

Da ne duljim, Regent Porto Montenegro je ultra skup kao i svi Regent hoteli u svijetu, ali zaista vrijedi imena koje nosi. Njihov websajt i social pružaju sve potrebne informacije, a ponekad i posebne ponude.

Sada ću se osvrnuti na ono nešto mnogo značajnije – Vigov prvi boravak u hotelu. Imao je velikih 7 tjedana. U nastavku teksta dijelim iskustvo te avanture i potencijalno korisne savjete.

SPAVANJE

Većina hotela ima krevetiće za bebe, te je potrebno najaviti dolazak bebe kako bi vam ga hotelsko osoblje montiralo u sobu. Nerijetko se ova usluga dodatno naplaćuje.

Uz krevetiće, naravno, dolazi i posteljina. Iako je u hotelima u klasi Regenta higijena više nego savršena, ja sam ipak ponijela svoju. Čini mi se da Vigo bolje spava u poznatim lancunima. Kada i ako prijeđemo na vreću za spavanje, to će biti još izraženije.

Mnogi hoteli imaju obiteljsku sekciju pa je zgodno raspitati se prije dolaska. Takav dio uglavnom je u prizemlju radi lakšeg prilaska kolicima, a često je i malo izdvojen ili smješten s kraja kako ne bi narušavao udobnost drugih gostiju u slučaju buke.

Regent to nema kao posebnu kategoriju, ali su za boravak s djecom predviđeni veći apartmani odmah prilikom rezervacije. Imali smo dovoljno prostora i komocije, a ni susjedima nismo smetali. Isto tako, s obzirom da su veći apartmani već u startu skuplji od manjih hotelskih jedinica, nismo dodatno plaćali krevetić za Viga.

KUPANJE

U uslugu našeg boravka u Regentu bila je uključena i posebna kadica za kupanje bebe. No, to nije uobičajena praksa u drugim hotelima.

Postoje dva načina koja zato razmatram za naše buduće avanture.

 1. Prva opcija je frotirska podloga za kupanje koja se može staviti u hotelski umivaonik ako je dovoljno velik i siguran, te ako putujem autom ili imam predanu prtljagu za putovanje avionom. Naime, sumnjam da bi čelični okvir te podlogice prošao security check. U suprotnom, postoje spužvaste podloge, ali one se, nažalost, teže suše.
 2. Druga opcija je zajedničko kupanje u kadi.

Uskoro idemo na mrvicu dalje putovanje u manje ekskluzivnom aranžmanu pa ću podijeliti nova iskustva po tom pitanju. 🙂

HRANJENJE

Budući da je Vigo isključivo dojena beba, o ovom segmentu nisam trebala puno razmišljati. To je jedna od blagodati dojenja za mamu; u bilo koje doba na bilo kojem mjestu – hrana je uvijek spremna i uvijek prave temperature.

Jedino što bih za ovu varijantu ishrane preporučila jeste da se ponese izdajalica ukoliko ju ponekad koristite. Primjera radi, meni je dobro došla kada sam poželjela otići u spa jer sam u frižideru ostavila mlijeko za svaki slučaj dok se ne vratim.

Za mame čije bebe su na dohrani istražila sam malo i tu varijantu. Rješenje je jednostavno grijač za bočice ili prijenosno kuhalo. U hotelima je uvijek dostupna vruća i hladna voda, npr. za doručkom ili na upit.

BORAVAK U POKRETU

Za boravak u pokretu neophodno je imati:

 • vlažne maramice (ja koristim one s 99% vode),
 • suhe maramice,
 • pelene,
 • kremicu za pelensko područje,
 • višekratnu podlogu za presvlačenje,
 • vrećice za pelene (po mogućnosti biorazgradive),
 • krpicu za podrigivanje/bljuckanje (tetra pelene),
 • dupli bodić ili benkicu,
 • dekicu,
 • antiseptik za (mamine) ruke – ja uglavom koristim etanol,
 • vodu za mamu.

Dodatno ako ne dojite : formulu, termosicu s vodom i bočicu za bebu.

Poželjno je imati:

 • duple ćuke (cucle),
 • duple druge odjevne kombinacije,
 • zvečku i igračku,
 • uređaj za white noise ako ga koristite,
 • antibakterijske maramice za stvari,
 • snack za mamu.

Za zimski period dodatno bih preporučila da se nose dvije kape; jedna tanja pamučna i jedna malo deblja. U zavisnosti od vremenske prognoze i doba dana, ponekad sam ih trebala međusobno izmjenjivati. Nije dobro da je bebi hladno, ali nikako ni da se znoji.

ISKUSTVO

Što se samog življenja na putu tiče, svi znamo koliko je s bebama rutina važna.

Meni se najbitnijim pokazalo da hranjenje mora biti redovito kao i inače, pa zatim da količina sna u toku dana mora biti dovoljna kako bih izbjegla nervoznu premorenu bebu (san sam hvatala u šetnjama i vožnji), i na kraju da tajming odlaska u krevet bude makar približan. Ali, također, i da ne robujem ničemu.

Neminovno je da će se onaj ritam koji postoji u mikrosvijetu doma poremetiti. Čak i na kratkim relacijama. No, nema veze bude li zadnja dnevna drijemka u danu prekasno ako ste npr. bili vani ili u putu, pa odlazak na noćno spavanje također zakasni. Odradite vaš ritual: pidžama, hranjenje, uspavanka, priča, maženje. I ujutro standardno po rasporedu.

Vigu na kraju nije bilo toliko važno gdje i kad će zaspati koliko mu je važno kako. A najvažnije mu je da to bude uz roditelje, posebno mater.

Moj rođendanski produženi vikend s bebom od mjesec i po’ dana nama je zapravo bio pravi mali femili retreat. I jedno od najljepših noćenja u mom životu.

Ljubi vas V. 💋

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.