Tara, suza Europe

9. V. 2020.

Rijeka Tara zbog svoje je bistrine i pitkosti poznata kao suza Europe, a njen kanjon kao najdublji u Europi odnosno drugi najdublji na svijetu (nakon Grand Canyona).

SUZA EUROPE: BELLA CIAO!

Most na Đurđevića Tari pravo je čudo civilnog graditeljstva 20. stoljeća, građen u razdoblju od 1938. do 1940. godine te onomad najveća prometnica ove vrste na Starom kontinentu. U Drugom svjetskom ratu, uslijed invazije fašističko-četničkih snaga, okupatori su zauzeli most. Stoga, kako bi uništili napad i presjekli jedini put preko kanjona, partizani su uz pomoć Lazara Jaukovića, jednog od inženjera konstruktora mosta, raznijeli središnji nosivi luk. U defanzivi su uspjeli, ali je Jauković zarobljen i strijeljan.

9. svibnja – na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, slučajno sam saznala ovu priču premda je daleko od nepoznate kod starijih generacija.
Suza Europe odjednom je dobila još jednu dimenziju dok sam osjećala duboku zahvalnost što živim u 21. stoljeću, u mirnoj ujedinjenoj Europi sa svim tada izborenim ljudskim slobodama.

IMG_20200510_222650_319

PUTOPISNE INFO & ZANIMLJIVOSTI

  • Predio oko mosta iz ove priče zove se Đurđevića Tara prema vlasniku jedne stare farme za koju ne znam postoji li danas. Đurđevića Tara nalazi se u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Durmitor kojem i sama propada.
  • Rijeka Tara pripada crnomorskom slijevu i na svom je putu urezala u Zemljinu koru jedan od najveličanstvenijih kanjona svijeta, samo 200 metara manjem nego li je onaj najdublji u Arizoni. Kanjon Tare 70-ih je godina prošlog stoljeća uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske prirodne baštine.
  • Osim brojnih gastronomskih sadržaja u okolini značajnih znamenitosti, Tara nudi i jedinstvena rekreativna iskustva među kojima je posebno poznat adrenalinski rafting. Za njega postoji čak 100 kilometara izbora duž riječnog toka. Tara je popularno odredište i za druge aktivnosti, kao što su kajakarenje i sportski ribolov.
  • Voda Tare vrhunske je kvalitete, naočigled bistra kao zrak po buri i pitka izravno iz korita. Rijeka se hrani brojnim pritocima, te ju krase opasni brzaci i zadivljujući vodopadi. Cijela dolina rijeke broji stotinjak spilja i pećina od kojih većina nije istražena. One koje pak jesu, u svojim su njedrima otkrile tragove prapovijesnog života što i ne čudi pošto je dotični uvijek vezan za vodu.
  • Plodnost podneblja vidljiva je u prekrasnim oblicima bogate flore i faune koja ga nastanjuje pokoravajući se zakonima divljine i plešući s njom u savršenoj harmoniji kakvu samo Majka Zemlja zna skladati.
  • Mačke na Đurđevića Tari vrlo su komunikativne, fjakaste i vole pohano meso.

Zabilježite ovo mjesto na listu putešestvija i do čitanja, dragi moji!

Vaša V. 🕊🕊🕊 😘

1 thought on “Tara, suza Europe”

  1. Mjesto je lijepo,Ali mislim da moraš posjetiti i potok Mordaš.Nalazi ti se malo prije Vrbe na izlazu iz Muća prema Postinjama.Prije izlaza ima manja ulica i do nje kuća a oko kuće je sve puno borovine.Modras se nalazi odmah ispod sela Neorić.Izvor je blizu brane.Nadam ti se da će ti se svidjeti mjesto.Volio bih se naći stobom i pozvat te na piće.Valentina tvoj sam obozavatelj.U Šibeniku mi se najviwe svidjela Mrtvacka glava,gusarski brod i rijeka Krka.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.