#know-how: Hašemitska Kraljevina Jordan

LOGISTIKA PUTOVANJA U JORDAN

ODAKLE?
RyanAir iz Budimpešte.

JORDAN PASS
Za Jordan Pass nadležno je ministarstvo Jordana nadležno za turizam. Jordan Pass obuhvaća trošak pristojbi za vizu, te ulaz u Petru i ostale znamenitosti. Cijena ovisi o tome koliko ćete dana boraviti u Petri. Višestruko se isplati jer znatno umanjuje trošak, a prilikom kupovine provjerite kako biste bili sigurni da ste odabrali pravu opciju za sebe. Jordan Pass moguće je ishoditi samo ako ostajete u Jordanu dulje od tri noći. Kupuje se putem weba.

Što se tiče vize, nju je potrebno ishoditi po dolasku na aerodrom jer Jordan Pass sam po sebi nije viza. Vizu će vam izdati službenici na kontroli putovnica, a predočenjem Jordan Pass-a oslobođeni ste plaćanja pristojbi.

RENT-A-CAR
Cijene vozila se kreću od 25 do 40 EUR po danu. Mi smo unajmili vozilo u jordanskoj kompaniji Arena. Za rent je često potrebna kreditna kartica (iako uglavnom prolazi i debitna) na kojoj kompanija zaključa iznos od 500 USD kao polog. Radi se o standardnoj proceduri. Iz pologa se, osim eventualnih naknada šteta, naplaćuju i prometne kazne koje se pišu u knjižicu rent-a-car kompanije. Za povrat pologa potrebno je 15-20 radnih dana nakon povrata vozila.

MOBILNE USLUGE

Najbolja opcija je kupiti paket na aerodromu. Nas dvoje smo uzeli jedan SIM s 8 GB Interneta za cca 15 EUR. Gotovo svi ugostiteljski i smještajni objekti imaju Wi-Fi, stoga nam nije bilo potrebno preko toga (nismo ni ovih osam svih iskoristili). Također toplo preporučam što više offline trenutaka, ipak je život neponovljiv pa zašto ga ne proživjeti uživo?

SMJEŠTAJ
Cijene hotelskih smještajnih objekata u prosjeku su oko 40 EUR (za dvije osobe), s uključenim doručkom.

~ WARNING za Booking.com! korištenjem VBW promo kod na način da
obavite Sign In & rezervirate smještaj, po završetku boravka dobijete 10% plaćene cijene nazad

IMG_20181213_171003_226

WADI RUM KAMP
Gore navedena cijena vrijedi i za noćenje u Wadi Rum kampovima, samo bih naznačila da se obrati pozornost na recenzije radi potencijalnih nedostataka u grijanju po noći. Naš kamp je imao klimatizirane šatore s kupaonom, toplom vodom i strujom, te dostupnim Internetom.
Jeep safari i večera se ugovaraju posebno, pa preporučam koncizno dogovaranje o tome što je sve uključeno u cijenu i spremnost na pregovore. Jednom kada se definira ponuda i cijena, oni se drže toga.

Mi smo bili u kampu Hasan Zawaideh.

HRANA i GORIVO
Cijene su slične našim cijenama, a gorivo je nešto jeftinije nego kod nas.
Hrana je bazirana na pečenoj i kuhanoj janjetini i piletini, uz rižu i mnoge začine. Specijalitet je devino meso. Među predjelima i za doručak najpopularniji su humus i falafel. Arapska kava jaka je i trpkog okusa zahvaljujući kardamomu, a sprema se kao turska. Uglavnom nemaju espresso. Najpopularnije piće ipak je crni biljni čaj (shay) koji se pije uvijek i svugdje. A što se ostalih pića tiče, predlažem konzumaciju u skladu sa sezonom: ljeti osvježavajući sok od šećerne repe s mnogo leda, đumbira i limete (bez leda je zaista preteško i preslatko piće), a zimi vrući sahlep. Alkohol se skoro pa i ne toči, ali može ga se naći po visokim cijenama.

VODA
Nije pitka. Kupovati flaširanu i ne zaboraviti se hidrirati. Poslužite se starim pustinjskim trikom kako ne biste zaboravili piti: jedite slano.

CJENKANJE
Uvijek i svugdje, osim u mjestima gdje su cijene izložene i jasne (npr. restorani). Ono što Arapi kažu kao cijenu, barem je duplo više od onoga što pristaju dobiti. A to je opet više od onoga što vi želite dati. Cjenkajte se. Pazarite. Budite pritom ljubazni.

VALUTA: jordanski dinar (1 JD = cca 9 HRK)

MRTVO MORE
Ne isplati se ići u rizorteve. Mnogo je bolja opcija stati pored ceste negdje prema južnom dijelu Mrtvog mora i okupati se ‘na divlje’ na plaži. Ne znam je li dozvoljeno, ali zasad nisam čula da je zabranjeno.

SIGURNOST

Jordan je liberalna arapska zemlja. Većinsko stanovništvo je muslimansko, no postoje i druge religije, prije svega određeni postotak kršćana. Zato nema potrebe za posebnim odjevnim predmetima, hidžabima, izbjegavanju muško-ženskog kontakta ili solo ženskog kretanja, i sl. Dakako, najtoplije preporučam korištenje neuronske mase u glavi i poštivanje nekih sveprisutnih regula ponašanja. Prilagodite se. Poštujte svetost hramova i drugih svetišta, i to svih na svijetu. Nemojte remetiti javni red i mir. Nemojte provocirati. Želite li toleranciju, budite i sami tolerantni poštivajući kulturu koju ste posjetili. Također, ne dajte se uznemiriti zbog detektora metala na ulazu u hotele ili shopping centre i sl. Jordan je izbjegao stihiju arapskog proljeća i siguran je za kretanje. Osim nekoliko slučajeva prije 10ak godina, ne bilježi ozbiljnije incidente. Najveća opasnost u Jordanu je promet, posebice u Ammanu. E – toga se bojte.

KNJIŠKA PREPORUKA

Leon Uris: The Haj
Marguerite van Geldermalsen: Married to a Bedouin
T. E. Lawrence: Seven Pillars of Wisdom

S ljubavlju, V.

1 thought on “#know-how: Hašemitska Kraljevina Jordan”

  1. […] U samom Ammanu nismo imali vremena provesti više od jednog noćenja, pa smo tako uspjeli obići samo dvije od brojnih povijesnih atrakcija – Citadelu i Rimski amfiteatar. Džamije smo vidjeli u prolazu, ali smo zato obišli vibrantnu Rainbow Street u kojoj su izvrsni restorani i barovi. Kupovinu suvenira, začina ili zapravo bilo čega bolje je obaviti u drugim ulicama jer je Rainbow St. cijenama prilagođena turistima (znate ono: ”pljačkan turiste kada dođe lito”). Dodatne savjete za putovanje u Jordan, pronađite u #know-how zapisu. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.