#know-how: Las Canarias

Par preporuka temeljenih na osobnom iskustvu lutanja Gran Canariom i Lanzaroteom.

Kako je odluka pala na baš ta dva od sveukupno sedam otoka Kanarskog otočja?

Na Gran Canariji je u veljači baš bio u tijeku karneval, a otok je poznat i kao idealna destinacija za roadtrip sa svojim morskim, pustinjskim i planinskim pejzažima.
Lanzarote je možda najbolji surf spot na Atlantiku.

 • Las Palmas de Gran Canaria je RyanAirom dobro povezan s Europom, pa je tako moguće naći letove iz (od nama bližih) Venecije, Milana, Budimpešte i, naravno, iz Španjolske – Barcelone ili Madrida.

 

 • Među otocima Kanarskog otočja leti lokalna aviokompanija Canaryfly, čije se cijene kreću već od 5 eura po smjeru.
  Napomena: njihov web je isključivo na španjolskom. Međutim, čak i ako postoji, jezičnu barijeru je moguće pobijediti uz kapju truda i zrno dobre volje. Što se tiče parlatine i generalno govoreći, Kanarci nisu baš na ‘ti’ s engleskim. Ipak, uz Usurpadora-Esmeralda-MiCasaEsSuCasa temelje i malo dobre stare gestikulacije, vrlo je jednostavno sporazumjeti se. Između otoka, također, svakodnevno voze i trajekti.

 

 • Za one koji će uživati kružeći Gran Canarijom, barem jednu noć preporučam smještaj Que Encanto la Italiana, kuću za odmor u mjestu San Nicolas La Aldea. Domaćica je Talijanka iz Barija i moći će vam reći mnogo o mentalitetu lokalaca, kojeg je imala priliku dobro upoznati tijekom svog četverogodišnjeg života na Kanarima. Također će vam skuhati izvrsnu kavu, zaslađenu poštenim guštanjem na terasi.

~ WARNING! ako iskoristiš VBW promo kod na način da:

obaviš Sign In & rezerviraš smještaj; onda po završetku Tvog boravka ja dobijem sitnu proviziju iz bukingovog džepa, a Ti iz istog džepa dobiješ 10% nazad.. također dobiješ i svoje promo kodove (win-win)


 • Prijevozno sredstvo je definitivno poželjno za koji god se otok odlučili. Na Lanzaroteu smo vozili Smarta Plus kompanije. Odlična usluga, vozilo se može preuzeti i vratiti na aerodromu. Za pet dana i ful opremu i osiguranje smo platili 110 eura. Potrebna je avansna rezervacija preko weba, budući da pokrivaju sve otoke otočja i vrlo su traženi. Iskustveno smo ovo i potvrdili, jer na Gran Canariji na licu mjesta nismo uspjeli naći niti jedan njihov slobodni automobil. Zato smo Gran Canariju obišli u Fiat Pandi kompanije Dollar. Kvaliteta usluge i cijena su vrlo slične, ali za vraćanje vozila na aerodrom bila je potrebna nadoplata od 15 eura.
  Inače je cijena goriva tamo ispod eura.

 

 • Na cijelim Kanarina slatka voda je zapravo desalinizirano more. Sigurna je za higijenske rituale, ali nije za konzumaciju.

 

 • Vrijeme je promjenjivo, a dresscode podrazumijeva tri stvari: udobno – funkcionalno – toplo. Najbolje vrijeme za putovanje tamo je između siječnja i travnja, posebno u veljači kada se održava sezona karnevala, a temperature su oko 20°C. Dobro vrijeme je i između svibnja i srpnja, ako volite vrlo visoke temperature koje skaču i preko 30°C. A između listopada i prosinca meteorološki su uvjeti nešto neugodniji, zbog vjetra, kiše i nižih temperatura.

 

 • Radno vrijeme objekata za vrijeme sezone je uglavnom od 8:30 – 21:00
  Noćni klubovi otvoreni su uglavnom do ponoći
  Supermarketi sve dane u tjednu rade uglavnom od 9:00 – 21:00
  ALI! Imaju siestu. Imajte na umu da restorani s ručkom ipak ne počinju prije 13 sati, a pripremite se i na generalne pauze od ama baš svega negdje sredinom dana.

 

 • Protector de solar. U debelim slojevima.
  Svi otoci Kanarskoga otočja su vjetroviti, što ih čini izvrsnom destinacijom za windsurfing i kitesurfing. Ali baš vjetar zna zavarati čovika dajući mu lažan osjećaj o jačini UV zračenja.
  Ponovit ću: Protector de solar. U debelim slojevima.

 

 • Što se surfanja tiče, za surfanje na valovima sva moja preporuka ide školi ZooPark Famara, na Lanzaroteu. Jedan cijeli dan je 55 eura po osobi, a tri dana su po 35 po osobi. Uključena je oprema, izvrsno vodstvo i piknik.

 

 • And last but not the least, ne odlazite doma bez da probate mojo umak! (Čak i ako vam se prvi na koji budete nabasali ne bude baš topio u ustima.)

p.s. I ako netko uskoro ide putevima ovog rajskog avanturizma, ajde mi se javite da mi donesete jednu knjižicu recepata koju nesretnim slučajem sama nisam donijela. Učinili biste mi veliku uslugu, i refundirala bih vam tih 5 eura plus dostavu ako treba.

Hvala, a sada se pakujte za Kanare!

¡Buen viaje!

V.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.